top of page
חיפוש

סיבים תזונתיים ומזון טרי- לא לכל אחד!


ree

בואו נדבר על סיבים תזונתיים

האם הסיבים התזונתיים בריאים לכולם או האם הרכיבים הפופולרים האלו יכולים לעשות גם בעיות?

אז.. מעצם השאלה כבר ניתן להבין שאנחנו תופסים צד.. 😊

סיבים תזונתיים הם אמנם רכיבים חשובים והכרחיים לתפקוד בריא ותקין של גוף האדם אך במצבים מסויימים הם יכולים להיות ממש הרסניים!


ראשית בואו נבין מה זה סיבים תזונתיים?

מדובר בחומר הנקרא 'תאית', אשר אינו מתעכל בגוף האדם ולכן מתפנה החוצה דרך הצואה.

התאית נותנת נפח לצואה וסופחת איתה שאריות רעלים, שומנים, סוכרים, וברמות מסויימות גם חומרים חיוניים אשר נמצאים במזון.


את הסיבים התזונתיים אפשר למצוא במוצרי מזון רבים מהצומח כמו פירות, ירקות, דגנים וקטניות. הם מהווים מרכיב עיקרי של דפנות תא הצמח והם בעלי יתרונות בריאותיים רבים בעיקר בגלל שאינם יכולים להיספג בגופנו. יש להם השפעה ישירה על פעולת המעיים ועל חילוף החומרים בגוף. הסיבים התזונתיים מספקים לגוף נפח חסר קלוריות (משום שאינם נספגים) ובכך תורמים לתחושת שובע לאורך זמן.


סיבים מסיסים במים מצויים בעיקר בפירות וירקות, שיבולת שועל וקטניות. ביציאתם מהקיבה הם סופחים אליהם עודפי כולסטרול LDL ("הכולסטרול הרע") ולכן תורמים לאיזון רמות כולסטרול. הם מתנפחים בקיבה ולכן יש תחושת שובע לאחר אכילתם.

סיבים בלתי מסיסים במים מצויים בעיקר בסובין חיטה, דגנים מלאים וירקות. מגדילים את נפח הצואה ותורמים לתחושת שובע. חיוניים למניעת סרטן המעי הגס ומסייעים בטיפול במצבים מסויימים של טחורים.


השפעות פיזיולוגיות של צריכת סיבים תזונתיים:

הורדת ריכוז הכולסטרול בדם- סיבים תזונתיים מונעים ספיגה חוזרת של כולסטרול מהמעי לדם ע"י קשירה של הכולסטרול ופינויו מהגוף.

הורדת ריכוז הגלוקוז בדם- הסיבים מאיטים את קצב ספיגת הגלוקוז מהמעי לדם ובכך תורמים לאיזון רמות הגלוקוז בדם.

תקינות רירית המעי- הסיבים בונים בצורה טובה את רירית המעי וכך החיידקים הפרוביוטיים הטבעיים שבגופנו נצמדים טוב יותר לדפנות המעי. בנוסף, הסיבים מהווים מצע מזון וקרקע לחיידקים בפרוביוטיים ותורמים להשרשתם במעיים.

סילוק רעלים ופעילות נוגדת חמצון- תורמים למעבר מהיר של מזון במעיים ומונעים שכינה של חומרי פסולת וחומרים רעילים במעי. הסיבים מסוגלים לקשור אליהם את תוצרי הפסולת מהמזון ולהסיע אותם אל מחוץ לגוף. תפקיד זה חשוב בשמירה על בריאות המעי ומניעת מחלות דלקתיות.

סיוע בתהליכי הרזייה- סיבים תזונתיים אינם נספגים בגוף ולכן מעניקים תחושת שובע לאורך זמן.

שפעול פעילות מערכת העיכול- בזכות תרומתם לתקינות רירית המעי ופינוי הרעלים ממערכת העיכול, הסיבים התזונתיים מאפשרים עיכול יעיל יותר של המזון במערכת העיכול ומשפרים ספיגה של רכיבי מזון חשובים לגוף.

ree

כמות צריכה מומלצת ליום: גברים- 38 ג'. נשים- 28 ג'.

מקורות עיקריים לסיבים תזונתיים: סובין חיטה ושיבולת שועל, דגנים מלאים, קטניות, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים.


הערה חשובה: בגלל שאינם מתעכלים במעיים, יש להתחיל את צריכת הסיבים בהדרגה ולשלב בתפריט היומי צריכת נוזלים מוגברת כדי למנוע עצירות.





סיבים תזונתיים אם כך הינם מזון בריא ביותר, לא?

אז זהו, שלא בהכרח.

אצל אנשים הסובלים מהפרעת עיכול, המכונה ברפואה הסינית חולשת טחול, סיבים תזונתיים עשויים להיות הרסניים ולהחמיר את הסימפטומים.


מהי חולשת טחול?

אוסף הסימפטומים הבאים יכולים להצביע על מצב של חולשת טחול:

שלשולים וצואה רכה, חוסר תיאבון או תיאבון נמוך, נטייה לטחורים, עייפות ונפיחות לאחר הארוחה, "בטן מדברת", גזים ונפיחות, אנמיה

לרוב חולשת טחול מתלווה לתסמינים נוספים בגוף. בתהליך האבחון הסיני אנחנו פוגשים בקליניקה פעמים רבות מצבים של חולשת טחול יחד עם מצבי חוסר איזון אחרים, כמו: חוסר איזון הורמונלי, כאבי ראש, רגישות לקור, חולשה בגפיים, כאבי שרירים, בעיות משקל, חרדות ומצבי חולשה באופן כללי.

חשוב להבין שאלו סימפטומים שמתארים כל מיני מצבים במערכת העיכול ולא מתאימים רק לתיאור חולשת טחול, ולכן חשובה אבחנה נכונה על מנת להתאים באופן אישי את המזונות הבריאים עבורכם.

ree

איך תדעו לדעת לבד מה נכון לכם?

שימו לב לתחושות שלכם לאחר הארוחה. תחושת נפיחות וכבדות לאחר ארוחה של מזון טרי כמו סלט ירקות או שייק פירות יכולה להצביע על מצב של חולשת עיכול. כמו כן מצבים של כאבי בטן ושלשולים או צואה רכה לאחר אכילת ירקות ופירות טריים, גם הם מצביעים על קושי בעיכול מזון טרי, ובמצבים כאלה חשוב לזכור- לא כל "מזון בריא" הוא בריא עבורכם!

אז בפעם הבאה שאתם קוראים על טרנד בריאותי המתיימר להתאים לכולם, זכרו לא להתפתות לכותרות סקסיות ברחבי הרשת.

ובמקרה שלנו- תזונה המתבססת על ירקות ופירות טריים והרבה סיבים תזונתיים אמנם בעלת ערך תזונתי רב, אך לא לכל אחד!


מה כן מומלץ לאכול במצבים של חולשת עיכול?

הרבה מזון מבושל- מרקים, תבשילים, ירקות אפויים, מוקפצים או מאודים.

שפע ירקות כתומים ושורשים כמו בטטה, גזר, דלעת, דלעת ערמונים ודלורית.

אל תוותרו על ירקות ופירות! הם נפלאים, עשירים בשפע ויטמינים ומינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים חשובים.

טכניקות הכנה כמו בישול, אפיה, הקפצה או אידוי, שוברים את הסיבים התזונתיים שבירק ועוזרים להקל את פירוק וספיגת המזון אצל אנשים עם חולשת עיכול.


לא בטוחים מה נכון לכם?

דברו איתנו!

נשמח לייעץ לכם בשיחה ממוקדת ללא עלות

להרשמה לשיחה, כתבו לנו הודעה פה למטה


שלכם,

נעם ואיל



 
 
 

תגובות


bottom of page